Laatste nieuws

Vers Beton winnaar Rotterdamse persprijs

Eeva Liukku en Sereh Mandias (foto John Valk)

Rotterdam, 1 november 2017 – De Persprijs Rotterdam 2017, de mediaonderscheiding voor

journalistieke producties over Rotterdam en omgeving, gaat naar de makers van het Rotterdamse online tijdschrift Vers Beton. Ze pakten de prijs met hun boek ‘Help, we zijn populair’, een kritische liefdesverklaring aan Rotterdam in de vorm van een serie portretten, korte essays, schetsen en vele fraaie foto’s van mensen en plekken in de stad.

De prijs (een glasobject plus € 5000) werd woensdagavond 1 november door juryvoorzitter Inez Weski uitgereikt in debatcentrum Arminius in Rotterdam.

De productie van Vers Beton werd gekozen uit 24 inzendingen. In het juryrapport wordt de winnende inzending geprezen om de wijze waarop de makers ‘de ziel van Rotterdam proberen te doorgronden’. De jury omschrijft het boek als een gids die’ het materiaal aanreikt om goed over de toekomst van de stad na te denken’.

Vier andere inzendingen werden ook genomineerd:

  • Peter Brusse voor zijn boek ‘Onder de mensen’, een fascinerend portret van leven en werken van zijn vader, de journalist/schrijver M.J. Brusse;

  • Mikos Gouka, voetbalverslaggever van het AD, voor zijn boek ‘Kampioenen’, over het succesvolle seizoen 2016/2017 van Feyenoord;

  • Esther Rosenberg van NRC Handelsblad voor haar reportage over Feyenoords kampioenschap door de ogen van de politie;

  • Karel Berkhout en (nog eens) Esther Rosenberg met hun NRC-reportage ‘Proefkonijn zonder het te weten’ over een onderzoek in het Erasmus MC naar een operatiemethode waarover de betrokken hartpatiënten zelf niet waren geïnformeerd.

De jury bestond dit jaar uit Inez Weski (strafpleiter), Maria Heiden (oud-boekhandelaar),  Kees Weeda (oud-secretaris Raad voor Cultuur), Henk Dam (oud-hoofdredacteur/directeur GPD) en Wim van Krimpen (oud-directeur Haags Gemeentemuseum en Kunsthal).

————————————–

Persprijs Rotterdam 2017: vijf genomineerden

Rotterdam, 20 oktober 2017 – De jury van de Persprijs Rotterdam 2017 heeft de makers van 5 journalistieke producties genomineerd voor deze Rotterdamse mediaonderscheiding. De jaarprijs wordt voor de twaalfde maal toegekend.

De winnaar wordt woensdag 1 november bekend gemaakt tijdens een speciale bijeenkomst in congres- en debatcentrum Arminius in Rotterdam. De prijs bestaat uit een geldbedrag (5000 euro) en een object van glaskunstenaar Ming Hou Chen.

De genomineerden voor de Persprijs Rotterdam 2017 zijn, in alfabetische volgorde:

- Karel Berkhout en Esther Rosenberg met “Proefkonijn zonder het te weten’, een reportage in NRC Handelsblad over een medisch wetenschappelijk onderzoek in het Erasmus Medisch Centrum naar een operatiemethode waarover de betrokken patiënten zelf niet waren geïnformeerd.

- Oud-NOS-hoofdredacteur Peter Brusse met het boek ‘Onder de mensen’ over zijn vader M.J. Brusse, schrijver en journalist die een groot deel van zijn werkzame leven in Rotterdam doorbracht.

- Voetbalverslaggever Mikos Gouka van het AD met het boek ‘Kampioenen’ over het succesvolle seizoen van Feyenoord, geïllustreerd met foto’s van Pim Ras.

- Nog eens Esther Rosenberg van NRC Handelsblad met een reportage die eveneens in het teken stond van Feyenoords kampioenschap, maar dan bezien vanachter de schermen van de politie: ‘De snelle goal van Kuyt deed ook gezichten bij de politie ontspannen’.

- Online tijdschrift Vers Beton met ‘Help we zijn populair!’, een boek over ‘een stad in verandering’ waarmee de digitale journalistieke activiteiten van het vijf jaar oude Rotterdamse medium nu ook in druk zijn verschenen.

De jury, bestaande uit Inez Weski (voorzitter), Maria Heiden, Wim van Krimpen, Kees Weeda en Henk Dam, moest dit jaar kiezen uit 24 zeer gevarieerde inzendingen.

De bijeenkomst op 1 november in Arminius (Museumpark 3, Rotterdam) begint om 17.15 uur.

————————

Inschrijving 2017 geopend

Een goed verhaal, interview, reportage, documentaire, of serie gemaakt over Rotterdam? Dan kan er weer worden ingezonden voor de Persprijs Rotterdam, een mediaonderscheiding die dit jaar voor de twaalfde keer wordt uitgereikt. Voor de winnaar ligt 5000 euro klaar en een glazen trofee.

Dag- en weekbladjournalisten in én buiten Rotterdam, maar ook zij die werken voor een omroep, fotografen, internetjournalisten, vormgevers en ‘vloggers’ kunnen inzenden. Voor de Persprijs Rotterdam 2017 komt journalistiek werk in welke vorm dan ook in aanmerking waarin Rotterdam (of de regio) centraal staat.

De inzending is gepubliceerd of uitgezonden tussen 1 september 2016 en 1 september 2017. De producties (artikelen, artikelenseries, rtv-reportages, fotoreportages, boeken etc.) moeten in zesvoud worden ingestuurd. Ze worden beoordeeld door een vijfkoppige jury: Inez Weski (voorzitter), Maria Heiden, Wim van Krimpen, Kees Weeda en Henk Dam.

Inzendingen moeten uiterlijk 15 september 2017 binnen zijn. Het materiaal moet worden geadresseerd aan:

Stichting RD Persprijs

p/a Molenlaan 129

3055 EK Rotterdam

of mail info@rdpersprijs.nl