Persberichten

Vers Beton winnaar Rotterdamse persprijs

Eeva Liukku en Sereh Mandias (foto John Valk)

Rotterdam, 1 november 2017 – De Persprijs Rotterdam 2017, de mediaonderscheiding voor

journalistieke producties over Rotterdam en omgeving, gaat naar de makers van het Rotterdamse online tijdschrift Vers Beton. Ze pakten de prijs met hun boek ‘Help, we zijn populair’, een kritische liefdesverklaring aan Rotterdam in de vorm van een serie portretten, korte essays, schetsen en vele fraaie foto’s van mensen en plekken in de stad.

De prijs (een glasobject plus € 5000) werd woensdagavond 1 november door juryvoorzitter Inez Weski uitgereikt in debatcentrum Arminius in Rotterdam.

De productie van Vers Beton werd gekozen uit 24 inzendingen. In het juryrapport wordt de winnende inzending geprezen om de wijze waarop de makers ‘de ziel van Rotterdam proberen te doorgronden’. De jury omschrijft het boek als een gids die’ het materiaal aanreikt om goed over de toekomst van de stad na te denken’.

Vier andere inzendingen werden ook genomineerd:

  • Peter Brusse voor zijn boek ‘Onder de mensen’, een fascinerend portret van leven en werken van zijn vader, de journalist/schrijver M.J. Brusse;

  • Mikos Gouka, voetbalverslaggever van het AD, voor zijn boek ‘Kampioenen’, over het succesvolle seizoen 2016/2017 van Feyenoord;

  • Esther Rosenberg van NRC Handelsblad voor haar reportage over Feyenoords kampioenschap door de ogen van de politie;

  • Karel Berkhout en (nog eens) Esther Rosenberg met hun NRC-reportage ‘Proefkonijn zonder het te weten’ over een onderzoek in het Erasmus MC naar een operatiemethode waarover de betrokken hartpatiënten zelf niet waren geïnformeerd.

De jury bestond dit jaar uit Inez Weski (strafpleiter), Maria Heiden (oud-boekhandelaar),  Kees Weeda (oud-secretaris Raad voor Cultuur), Henk Dam (oud-hoofdredacteur/directeur GPD) en Wim van Krimpen (oud-directeur Haags Gemeentemuseum en Kunsthal).

————————————–

Persprijs Rotterdam 2017: vijf genomineerden

Rotterdam, 20 oktober 2017 – De jury van de Persprijs Rotterdam 2017 heeft de makers van 5 journalistieke producties genomineerd voor deze Rotterdamse mediaonderscheiding. De jaarprijs wordt voor de twaalfde maal toegekend.

De winnaar wordt woensdag 1 november bekend gemaakt tijdens een speciale bijeenkomst in congres- en debatcentrum Arminius in Rotterdam. De prijs bestaat uit een geldbedrag (5000 euro) en een object van glaskunstenaar Ming Hou Chen.

De genomineerden voor de Persprijs Rotterdam 2017 zijn, in alfabetische volgorde:

- Karel Berkhout en Esther Rosenberg met “Proefkonijn zonder het te weten’, een reportage in NRC Handelsblad over een medisch wetenschappelijk onderzoek in het Erasmus Medisch Centrum naar een operatiemethode waarover de betrokken patiënten zelf niet waren geïnformeerd.

- Oud-NOS-hoofdredacteur Peter Brusse met het boek ‘Onder de mensen’ over zijn vader M.J. Brusse, schrijver en journalist die een groot deel van zijn werkzame leven in Rotterdam doorbracht.

- Voetbalverslaggever Mikos Gouka van het AD met het boek ‘Kampioenen’ over het succesvolle seizoen van Feyenoord, geïllustreerd met foto’s van Pim Ras.

- Nog eens Esther Rosenberg van NRC Handelsblad met een reportage die eveneens in het teken stond van Feyenoords kampioenschap, maar dan bezien vanachter de schermen van de politie: ‘De snelle goal van Kuyt deed ook gezichten bij de politie ontspannen’.

- Online tijdschrift Vers Beton met ‘Help we zijn populair!’, een boek over ‘een stad in verandering’ waarmee de digitale journalistieke activiteiten van het vijf jaar oude Rotterdamse medium nu ook in druk zijn verschenen.

De jury, bestaande uit Inez Weski (voorzitter), Maria Heiden, Wim van Krimpen, Kees Weeda en Henk Dam, moest dit jaar kiezen uit 24 zeer gevarieerde inzendingen.

De bijeenkomst op 1 november in Arminius (Museumpark 3, Rotterdam) begint om 17.15 uur.

————————

SASKIA STUIVELING OVERLEDEN

Donderdag 20 april 2017 is Saskia Stuiveling, voorzitter van de jury van de Persprijs Rotterdam, plotseling overleden. Ze was nog geen 72 jaar en nog geen twee jaar met pensioen.

Saskia J. Stuiveling trad in 2011 toe tot de jury van de Rotterdamse Persprijs. Ze volgde oud-burgemeester Ivo Opstelten op die minister van Justitie en Veiligheid was geworden.

Opsteltens stadgenote Stuiveling was eveneens dagelijks in Den Haag te vinden, als president van de Algemene Rekenkamer. Ondanks die drukke baan zei ze ‘ja’ toen haar werd gevraagd of ze de jurygelederen van de Persprijs Rotterdam wilde komen versterken.

Journalistiek en media waren geen vreemde fenomenen voor de oud-politica van PvdA-huize. Geruime tijd was zij voorzitter van het curatorium van Het Vrije Volk, een college dat was ingesteld om de progressieve signatuur van de krant te bewaken. Daar kwam een eind aan toen HVV fuseerde met het Rotterdams Nieuwsblad en daarmee in 1991 een nieuwe krant vormde: het Rotterdams Dagblad. Deze krant zou tot 2015 als zelfstandige titel blijven bestaan.

Saskia Stuiveling nam haar werk als juryvoorzitter, een uiteraard volstrekt onbetaalde bijbaan, zeer serieus. Ze was enorm betrokken, stimulerend en inspirerend. Onpartijdig ook, zoals het een goed voorzitter betaamt. Ze wist de verschillende meningen in het diverse jurygezelschap elke keer weer samen te brengen tot een in ieders ogen evenwichtige en in elk geval unanieme keuze.

Komende zomer zal de inschrijving worden geopend voor de twaalfde editie, de Persprijs Rotterdam 2017. Saskia had zich er al op voorbereid ook aan deze aflevering haar steentje bij te dragen en komend najaar de winnaar of winnares te huldigen. Helaas zal een ander deze mooie taak moeten overnemen.

Saskia J. Stuiveling zal ook in Rotterdamse perskringen zeer worden gemist.

——————————————

Persprijs 2016 naar Frank de Kruif

Rotterdam, 9 november 2016 – De Persprijs Rotterdam 2016, de mediaonderscheiding voor journalistieke producties over Rotterdam en omgeving, gaat naar de Rotterdamse journalist/historicus Frank de Kruif. Hij schreef het boek ‘Het havenschandaal’ over de eindeloze reeks onthullingen en rechtszaken rond Havenbedrijf-directeur Willem Scholten en ondernemer Joep van den Nieuwenhuijzen.

(foto Hans Grootenhuijs)

De prijs (een glasobject plus € 5000) werd woensdagavond 9 november door juryvoorzitter Saskia Stuiveling uitgereikt in debatcentrum Arminius in Rotterdam. De productie van De Kruif werd gekozen uit 21 inzendingen. In het juryrapport wordt zijn inzending geprezen om ,,de meeslepende wijze’’ waarop alle verwikkelingen op een rij zijn gezet waardoor je, aldus de jury, ,,zijn boek in één adem uitleest’’.

Vier andere inzendingen werden ook genomineerd:

  • Onderwijsjournalist Ronald Buitelaar die met Melissa van Amerongen voor online tijdschrift Vers Beton uitzocht waarom de voorgenomen fusie tussen ROC-reuzen Albeda en Zadkine strandde;

  • Alje Kamphuis en Klaas den Tek met hun Brandpunt-televisiereportage over het restaurant-project Hotspot Hutspot;

  • Eric Oosterom en Jitske-Sophie Venema met hun serie onderzoeksverhalen in AD Rotterdams Dagblad over een fatale brand in Hellevoetsluis en

  • Margot Smolenaars die zich voor NRC Handelsblad verdiepte in een aantal onopgeloste seriemoorden op Rotterdamse prostituees.

De jury koos uiteindelijk voor Frank de Kruifs inzending ,,als resultaat van nauwgezet speurwerk en stilistisch meesterschap’’.

De jury bestond dit jaar uit Saskia J. Stuiveling (oud-president Algemene Rekenkamer), Maria Heiden (oud-boekhandelaar),  Kees Weeda (oud-secretaris Raad voor Cultuur), Henk Dam (oud-hoofdredacteur/directeur GPD) en Wim van Krimpen (oud-directeur Haags Gemeentemuseum en Kunsthal).

——————————–

Persprijs Rotterdam 2016: vijf genomineerden

Rotterdam, 12 oktober 2016 – De jury van de Persprijs Rotterdam 2016 heeft de makers van 5 journalistieke producties genomineerd voor deze Rotterdamse mediaonderscheiding. De jaarprijs wordt voor de elfde maal toegekend.

De winnaar wordt woensdag 9 november bekend gemaakt in congres- en debatcentrum Arminius in Rotterdam. De prijs bestaat uit een geldbedrag (5000 euro) en een object van glaskunstenaar Ming Hou Chen.

De genomineerden voor de Persprijs Rotterdam 2016 zijn, in alfabetische volgorde:

- Ronald Buitelaar, onderwijsjournalist, die voor online tijdschrift Vers Beton uitzocht waardoor het mis ging met de voorgenomen fusie tussen de twee mbo-giganten Zadkine en Albeda.

- Alje Kamphuis en Klaas den Tek met ‘Een nieuwe kans’, een reportage voor tv-actualiteitenrubriek Brandpunt over een restaurantproject waarin ex-criminelen en -verslaafden koken voor buurtbewoners.

- Frank de Kruif met het boek ‘Het havenschandaal’, waarin deze journalist/historicus de miljoenendans reconstrueert van ondernemer Joep van den Nieuwenhuijzen en haven-topambtenaar Willem Scholten.

- Eric Oosterom en Jitske-Sophie Venema met een serie reportages en interviews in AD Rotterdams Dagblad over een fatale brand in Hellevoetsluis die hen leidde naar de vermoedelijke dader.

- Margot Smolenaars, freelance journaliste die zich met ‘De Rotterdam Ripper’ verdiepte in een serie onopgeloste moorden op Rotterdamse prostituees en daarvan verslag deed in NRC Handelsblad.

De jury, bestaande uit Saskia Stuiveling (voorzitter), Maria Heiden, Wim van Krimpen, Kees Weeda en Henk Dam, moest dit jaar kiezen uit 21 zeer gevarieerde inzendingen.

De bijeenkomst op 9 november in Arminius (Museumpark 3, Rotterdam) begint om 17.30 uur.

———————————————————————–

Persprijs 2015 naar Justus Cooiman

Rotterdam, 4 november 2015 – De Persprijs Rotterdam 2015, de mediaonderscheiding voor journalistieke producties over Rotterdam en omgeving, gaat naar tv-documentairemaker Justus Cooiman. Hij maakte afgelopen voorjaar in ‘Coast to coast’ een dagelijks videoverslag van de rondreis van het Rotterdams Philharmonisch Orkest langs concertzalen in de VS. Een samenvatting daarvan was te zien op TV Rijnmond.

De prijs werd woensdagavond 4 november door juryvoorzitter Saskia Stuiveling uitgereikt in debatcentrum Arminius in Rotterdam. De productie van Cooiman werd gekozen uit 24 inzendingen. In het juryrapport wordt zijn inzending geprezen omdat deze meer was dan een verslag van een tournee pur sang. “Opvallend is juist zijn oog voor de kleine persoonlijke verhalen van de orkestleden waardoor het orkest meer dan ooit gaat leven,” aldus de jury.

Vier andere inzendingen werden ook genomineerd: de serie ‘Rotterdamse Nieuwe’ van online tijdschrift Vers Beton (“Inspirerende verhalen die hoopvol stemmen voor de toekomst van ondernemend Rotterdam”), de vorig najaar gestarte wekelijkse Rotterdambijlage van NRC Handelsblad (“De R is daarmee wat ons betreft weer terug in NRC”), de serie Sanne Schiet van fotografe Sanne Donders  in AD Rotterdams Dagblad (“Sanne schiet raak met integere en indrukwekkende foto’s”) en Tamara Woestenburg met een reportage voor website De Correspondent over de niet werkende aanpak van Rotterdamse bijstandsgerechtigden.

De jury koos uiteindelijk van Cooimans inzending “vanwege het optimale gebruik van moderne techniek, en door het oog voor de menselijke maat”.

De jury bestond dit jaar uit Saskia J. Stuiveling (oud-president Algemene Rekenkamer), Maria Heiden (oud-boekhandelaar),  Henk Brons (oud-directeur-generaal RVD), Henk Dam (oud-hoofdredacteur/directeur GPD) en Wim van Krimpen (oud-directeur Haags Gemeentemuseum en Kunsthal).

————————————-

Persprijs Rotterdam 2015: vijf genomineerden

Rotterdam, 9 oktober 2015 – De jury van de Persprijs Rotterdam 2015 heeft de makers van 5 journalistieke producties genomineerd voor deze Rotterdamse mediaonderscheiding. De jaarprijs wordt voor de tiende maal toegekend.

De winnaar wordt woensdag 4 november bekend gemaakt tijdens een speciale bijeenkomst in congres- en debatcentrum Arminius in Rotterdam. De prijs bestaat uit een geldbedrag (5000 euro) en een object van glaskunstenaar Ming Hou Chen.

De genomineerden voor de Persprijs Rotterdam 2015 zijn, in alfabetische volgorde:

- Justus Cooiman met ‘Coast to coast’, een dagelijks videoverslag van de belevenissen van het Rotterdams Philharmonisch Orkest op reis door de VS. Een compilatie werd uitgezonden op TV Rijnmond.

- Sanne Donders met ‘Sanne Schiet’, een maandelijkse fotoserie waarin een dag in het leven van Rotterdammers wordt vastgelegd. Gepubliceerd in AD Rotterdam Dagblad.

- NRC Handelsblad met de introductie van de Rotterdambijlage waarin de naar Amsterdam verhuisde redactie wekelijks een selectie brengt van Rotterdams nieuws, reportages en culinaire verhalen.

- Een team van online tijdschrift Vers Beton met ‘Rotterdamse Nieuwe’, een serie portretten van 17 jonge Rotterdamse ondernemers die Rotterdam in diverse sectoren kleur geven, van theater tot techniek, van ontwerpers tot horeca.

- Tamara Woestenburg met ‘Lessen uit de havenstad – zo bestrijd je de werkloosheid dus niet’, een reportage over de aanpak van de werkloosheid in Rotterdam die is gepresenteerd als een succesverhaal maar in werkelijkheid een mislukking blijkt te zijn. Eveneens een online publicatie, voor De Correspondent.

De jury, bestaande uit Saskia Stuiveling (voorzitter), Maria Heiden, Wim van Krimpen, Henk Brons en Henk Dam, moest dit jaar kiezen uit 24 zeer gevarieerde inzendingen.

De bijeenkomst op 4 november in Arminius (Museumpark 3, Rotterdam) begint om 17.15 uur.

Persprijs 2014 naar de Buik van Rotterdam

Foto Marten van Dijl

Rotterdam, 29 oktober 2014 – De Persprijs Rotterdam 2014, de mediaonderscheiding voor journalistieke producties over Rotterdam en omgeving, gaat naar journalisten van de culinaire digitale krant de Buik van Rotterdam. Het gaat om Wim de Jong, Frank van Dijl en Mirjam de Winter. Zij zijn winnaar geworden van de negende editie van deze persprijs voor hun artikelen over de Rotterdamse eet- en drinkcultuur op hun vorig jaar gestarte website.

De prijs werd woensdagavond 29 oktober door jurylid Wim van Krimpen uitgereikt in het debatcentrum Arminius in Rotterdam. De jury koos uit 20 inzendingen voor het eerst in negen jaar voor een digitale productie. ,,De jury heeft gekozen voor een productie die journalistiek buitengewoon goed in elkaar zit, uitgesproken eigentijds is en haarfijn ontwikkelingen signaleert die voor een steeds groter wordende groep mensen, in en buiten Rotterdam, van belang is,’’ aldus het juryrapport.

Vier andere inzenders verdienden eveneens een nominatie: documentairemaker Justus Cooiman met een driedelig portret van burgemeester Aboutaleb voor RTV Rijnmond, Inge Janse en Ties Joosten van website Vers Beton met een onderzoek voorafgaand aan de gemeenteraadsverkiezingen, Mark Hoogstad van AD Rotterdams Dagblad met een aantal verhalen over crisistoestanden bij Leefbaar Rotterdam en documentairemaker Dirk Beers met een film over voetbaltalenten bij Sparta, ook voor RTV Rijnmond.

Maar Wim de Jong c.s. pakten de hoofdprijs: 5000 euro en een glasobject van Ming Hou Chen.

De jury bestond dit jaar uit Saskia J. Stuiveling (president Algemene Rekenkamer), Maria Heiden (oud-boekhandelaar), Henk Brons (directeur-generaal RVD), Henk Dam (oud-hoofdredacteur/directeur GPD) en Wim van Krimpen (oud-directeur Haags Gemeentemuseum en Kunsthal).

————————-

AFSCHEID VAN LIDA IBURG

Media augustus 2014 moest afscheid worden genomen van Lida Iburg. Ze overleed 10 augustus op 69-jarige leeftijd aan een ongeneeslijke ziekte. Honderden mensen bewezen de oud-rtv-programmamaker (VARA, VPRO, Rijnmond) de laatste eer.

Lida bekleedde talloze functies, waaronder het jurylidmaatschap van de Persprijs Rotterdam. Bestuur en mede-juryleden herdachten haar zo:

‘Met het overlijden van Lida Iburg verliest Rotterdam een baken in de cultuur- en mediawereld. Een zeer betrokken, liefdevolle, eerlijke en vakkundige collega. Het was een groot genoegen met haar te hebben kunnen werken.’

Lida’s stoel in de jury blijft niet leeg. Maria Heiden is bereid gevonden per 1 september 2014 toe te treden waardoor de jury een vijftal blijft. Ook Maria is als gerenommeerd (oud-)boekhandelaar, schrijfster en presentator een goede bekende in de Rotterdamse culturele wereld.

————————————–

Persprijs Rotterdam 2013 naar NRC-duo

Andreas Kouwenhoven en Esther Rosenberg (foto Rinus Vuik)

Rotterdam, 13 november 2013 – De Persprijs Rotterdam 2013, de mediaonderscheiding voor journalistieke producties over Rotterdam en omgeving, gaat naar twee journalisten van NRC Handelsblad. Het gaat om Andreas Kouwenhoven en Esther Rosenberg. Zij zijn winnaar geworden van de achtste editie van deze persprijs voor hun artikelen over honderden kinderen die in vaak brandgevaarlijke moskee-internaten verblijven.

De prijs werd woensdagavond 13 november door juryvoorzitter Saskia Stuiveling uitgereikt in het Schielandshuis in Rotterdam. De jury koos uit 29 inzendingen unaniem voor deze NRC-productie. ,,De verhalen maakten duidelijk dat, in tegenstelling tot de strenge eisen die de overheid aan alle vormen van kinderopvang stelt, de moskee-internaten in Rotterdam aan vrijwel geen enkele eis hoeven te voldoen,” aldus het juryrapport. ,,Die vaststelling leidde tot tal van maatschappelijke en politieke reacties en heeft inmiddels een hoognodige discussie in gang gezet.” De affaire bracht verantwoordelijk wethouder Karakus in de problemen en leidde tot het (omstreden) ontslag van de gemeenteambtenaar die over de kwestie zou hebben gelekt.

Drie andere ‘stuk voor stuk sterke’ inzenders verdienden eveneens een nominatie: havenfotograaf Freek van Arkel met het boek ‘Report Rotterdam’, documentairemaker Hans Heijnen met ‘Lee Towers, the Voice of Rotterdam’ voor RTV Rijnmond en een redactieteam van het internet-tijdschrift Vers Beton met ‘Plug Rotterdam’. Maar Andreas Kouwenhoven en Esther Rosenberg pakten de hoofdprijs: 5000 euro en een glasobject van Ming Hou Chen. ,,Daarbij heeft de jury gekozen voor een productie die je alleen kunt maken als je Rotterdam echt goed kent, als je in de haarvaten van een complexe samenleving zit zodat je tijdig ontwikkelingen kunt signaleren die het licht van de openbaarheid nodig hebben,” aldus het juryrapport.

De jury bestond net als vorig jaar uit Saskia J. Stuiveling (president Algemene Rekenkamer), Lida Iburg (oud-rtv-programmamaker), Henk Brons (directeur-generaal RVD), Henk Dam (oud-hoofdredacteur/directeur GPD) en Wim van Krimpen (oud-directeur Haags Gemeentemuseum en Kunsthal).

———————-
Persprijs Rotterdam:
vier genomineerden

Rotterdam, 23 oktober 2013 – De jury van de Persprijs Rotterdam heeft de makers van 4 journalistieke producties genomineerd voor deze Rotterdamse mediaonderscheiding. De jaarprijs wordt voor de achtste maal toegekend.

De winnaar wordt woensdag 13 november bekend gemaakt tijdens een speciale bijeenkomst in het Schielandshuis in Rotterdam. De prijs bestaat uit een geldbedrag (5000 euro) en een object van glaskunstenaar Ming Hou Chen.

De genomineerden voor de Persprijs Rotterdam 2013 zijn, in willekeurige volgorde:

- Freek van Arkel met ‘Report Rotterdam’, een boek over 25 jaar havenfotografie;
- Hans Heijnen met ‘Lee Towers, the voice of Rotterdam’, een documentaire in opdracht van en uitgezonden door RTV Rijnmond en de NTR;
- Andreas Kouwenhoven en Esther Rosenberg van NRC Handelsblad met een serie artikelen over onveilige moskee-internaten;
- Een redactieteam van Vers Beton met ‘Plug Rotterdam’, een artikelenreeks over kleinschalige bouwprojecten in Rotterdam, verschenen in/op een online tijdschrift.

De jury, bestaande uit Saskia Stuiveling (voorzitter), Lida Iburg, Wim van Krimpen, Henk Brons en Henk Dam, moest dit jaar kiezen uit 29 zeer gevarieerde inzendingen. Wie van de vier genomineerde inzendingen uiteindelijk de Persprijs Rotterdam 2013 krijgt, onthult voorzitter Stuiveling 13 november.

—————————————

————————————————————–

Leon van Heel met de trofee; collega Natasja de Groot moest verstek laten gaan (foto RINUS VUIK)

Persprijs Rotterdam
2012 naar AD-duo

Rotterdam, 31 oktober 2012 – De Persprijs Rotterdam 2012, de mediaonderscheiding voor journalistieke producties over Rotterdam en omgeving, gaat naar een AD-duo. Winnaar van de zevende editie van deze persprijs zijn Natasja de Groot en Leon van Heel geworden voor hun artikelen over de affaire-Odfjell en andere veiligheidsproblemen in de Rotterdamse haven.

De prijs werd woensdagavond door juryvoorzitter Saskia Stuiveling uitgereikt tijdens een speciale bijeenkomst in het Schielandshuis in Rotterdam. De jury was onder de indruk van de indringende wijze waarop De Groot en Van Heel de grote misstanden aan het licht brachten bij het onderhoud van installaties van petrochemische bedrijven en de opslag van gevaarlijke stoffen in het Rotterdamse havengebied. ,,Hun scherpe berichtgeving had met name voor het chemisch opslagbedrijf Odfjell grote gevolgen en bewijst de bijzonder en noodzakelijke plaats die onderzoeksjournalistiek in ons land inneemt en behoort in te nemen,” aldus het juryrapport.

Ook twee andere inzendingen verdienden een nominatie, maar Natasja de Groot en Leon van Heel pakten uiteindelijk de hoofdprijs: een object van glaskunstenaar Ming Hou Chen en een geldbedrag van 5000 euro. De overige genomineerden waren: Arno Gelder en Jacqueline de Haas (foto’s) met ‘150 jaar Sofia Kinderziekenhuis’, een zesdelige serie die eveneens verscheen in het AD en Evelien Baks en Ellen Scholtens met ‘Zo Zuid’, een nieuw magazine over ‘al het goede van de linkeroever van Rotterdam’.

De jury bestond dit jaar uit Saskia J. Stuiveling (president Algemene Rekenkamer), Lida Iburg (oud-rtv-programmamaker), Henk Brons (directeur-generaal RVD), Henk Dam (oud-hoofdredacteur/directeur GPD) en Wim van Krimpen (oud-directeur Haags Gemeentemuseum en Kunsthal).

Drie genomineerden voor Persprijs 2012

Rotterdam, 18 oktober 2012 – De jury van de Persprijs Rotterdam heeft de makers van 3 journalistieke producties genomineerd voor deze Rotterdamse mediaonderscheiding. De jaarprijs wordt voor de zevende maal toegekend.

De winnaar van het drietal genomineerden wordt woensdag 31 oktober bekend gemaakt tijdens een speciale bijeenkomst in het Schielandshuis in Rotterdam. De prijs bestaat uit een geldbedrag (5000 euro) en een object van glaskunstenaar Ming Hou Chen.

De genomineerden voor de Persprijs Rotterdam 2012 zijn, in willekeurige volgorde:

- Natasja de Groot en Leon van Heel van het AD met nieuws- en achtergrondverhalen over de affaire-Odfjell en andere veiligheidsperikelen in de Rotterdamse haven;

- Arno Gelder en Jacqueline de Haas (foto’s) met ‘150 jaar Sofia Kinderziekenhuis’, een zesdelige serie die eveneens verscheen in het AD;

- Evelien Baks en Ellen Scholtens met ‘Zo Zuid’, een nieuw magazine over ‘al het goede van de linkeroever van Rotterdam’.

De jury bestond dit jaar uit Saskia Stuiveling (voorzitter), Lida Iburg, Wim van Krimpen, Henk Brons en Henk Dam.

De bijeenkomst waarop de prijs wordt uitgereikt (in het Schielandshuis, Korte Hoogstraat 31 te Rotterdam) begint om 17.15 uur.

————————————-

Winnaars 2011: Fidan Ekiz en Kees Schaap

foto Rinus Vuik

Fidan Ekiz

Rotterdam, 26 oktober 2011 – De Persprijs Rotterdam 2011, de mediaonderscheiding voor journalistieke producties over Rotterdam en omgeving, gaat naar een VARA-duo. Winnaar van de zesde editie van deze persprijs zijn Fidan Ekiz en Kees Schaap geworden voor hun vijfdelige documentaire ‘Veerboot naar Holland’ die het immigratieverhaal vertelt van vijf Turkse gezinnen. Daarbij praatte Fidan Ekiz met haar eigen ouders, zussen, de vriendinnen van haar moeder, hun echtgenoten en kinderen die samen in Rozenburg opgroeiden.

De prijs werd woensdagavond door juryvoorzitter Saskia Stuiveling uitgereikt tijdens een speciale bijeenkomst in het Schielandshuis in Rotterdam. De jury zegt te zijn getroffen door de liefdevolle en integere manier waarop de reportages laten zien hoe de hoofdpersonen hun plaats in de Rotterdamse en Nederlandse samenleving zochten en vonden. ‘Met overtuiging heeft de jury gekozen voor een gedurfde productie. Gedurfd omdat persoonlijke ervaringen uitgetild zijn boven het persoonlijke en omgezet zijn in een kwalitatief overtuigend journalistiek epos,’ aldus het juryrapport.

>

Kees Schaap foto’s Marlies Hermans)

Ook drie andere inzendingen verdienden een nominatie, maar Fidan Ekiz en Kees Schaap pakten uiteindelijk de hoofdprijs: een object van glaskunstenaar Ming Hou Chen en een geldbedrag van 5000 euro. De overige genomineerden waren: Bart Zuidervaart, Adri Vermaat en fotograaf Otto Snoek van Trouw (artikelenserie ‘Op Zuid’); Sheila Kamerman en Dirk-Jan Visser (foto’s) van NRC Handelsblad (artikel ‘Onzichtbaar in de witte wereld’) en Rinke van den Brink en Hanneke de Jonge van NOS Nieuws (bacterie Maasstad Ziekenhuis). Een speciale vermelding in het juryrapport ging naar Laurens Boven en Laura Romanillos van BNR Nieuwsradio voor hun serie radioreportages over misdaadpreventie in Rotterdam.

De jury bestond dit jaar uit Saskia Stuiveling (president Algemene Rekenkamer), Lida Iburg (oud-rtv-programmamaker), Henk Brons (directeur-generaal RVD), Henk Dam (oud-hoofdredacteur/directeur GPD) en Wim van Krimpen (oud-directeur Haags Gemeentemuseum en Kunsthal).

————————————

Persprijs Rotterdam:

vier genomineerden

Rotterdam, 11 oktober 2011 – De jury van de Persprijs Rotterdam heeft de makers van 4 journalistieke producties genomineerd voor deze Rotterdamse mediaonderscheiding. De jaarprijs wordt voor de zesde maal toegekend. Het gaat om twee rtv-bijdragen en twee inzendingen uit de dagbladsector.

De winnaar van dit viertal wordt woensdag 26 oktober bekend gemaakt tijdens een speciale bijeenkomst in het Schielandshuis in Rotterdam. De prijs bestaat uit een geldbedrag (5000 euro) en een object van glaskunstenaar Ming Hou Chen.

De genomineerden voor de Persprijs Rotterdam 2011 zijn, in alfabetische volgorde:

- Rinke van den Brink en Hanneke de Jonge met een serie reportages voor NOS Nieuws over de beruchte bacterie die het gloednieuwe Maasstad Ziekenhuis verlamde;

- Fidan Ekiz en Kees Schaap met de VARA-documentairereeks ‘Veerboot naar Holland’ over het lief en leed van Turkse Nederlanders in het Rotterdamse havendorp Rozenburg;

-Sheila Kamerman en Dirk-Jan Visser (foto’s) met het artikel ‘Onzichtbaar in de witte wereld’ in NRC Handelsblad over Razak uit Siera Leone, een illegaal in Rotterdam, over overleven zonder papieren;

- Bart Zuidervaart, Adri Vermaat en Otto Snoek (foto’s) met hun artikelenserie ‘Op Zuid’; portretten van wijken en mensen in een moeilijk stadsdeel, gepubliceerd in De Verdieping in Trouw.

De jury bestond dit jaar uit Saskia Stuiveling (voorzitter), Lida Iburg, Wim van Krimpen, Henk Brons en Henk Dam.

De prijsuitreiking vindt deze keer plaats op een locatie waar met een tentoonstelling aandacht wordt besteed aan de pers van toen: ‘Laatste Nieuws’, een expositie over de verdwenen kranten van Rotterdam.

De bijeenkomst begint om 17.15 uur.

————————–

Michiel van Erp wint

Persprijs Rotterdam

Rotterdam, 27 oktober 2010 – De Persprijs Rotterdam 2010, de mediaonderscheiding voor journalistieke producties over Rotterdam en omgeving, gaat naar een Amsterdamse filmmaker. Winnaar van de vijfde editie van deze persprijs is Michiel van Erp geworden voor zijn documentaire ‘Toen zij van Rotterdam vertrokken’, een door RTV Rijnmond en de NPS uitgezonden film over de start van de Tour de France in Rotterdam. De prijs werd woensdagavond door jurylid Wim van Krimpen uitgereikt tijdens een speciale bijeenkomst in de Kunsthal in Rotterdam.
Bedenker Cees van der Wel van RTV Rijnmond ontvangt namens maker Michiel van Erp de Persprijs Rotterdam 2010 uit handen van jurylid Wim van Krimpen (rechts)
De winnende inzending wordt door de jury omschreven als ‘een documentaire die naast de Tour ook de andere kant van het wielrennen laat zien’, een inzending die opviel door ‘de heel eigen verteltrant, de fijnzinnige humor en vooral de mooie portrettering van een aantal buitengewoon Rotterdamse mannen, menigmaal bijgestaan door ook buitengewoon Rotterdamse vrouwen’.
Ook vier andere inzendingen verdienden een nominatie, maar Van Erp en zijn productiebedrijf De Familie pakten uiteindelijk de hoofdprijs: een object van glaskunstenaar Ming Hou Chen en een geldbedrag van 5000 euro. De overige genomineerden waren: Wessel Penning (uitgeverij De Buitenspelers), Elly de Bont met cameraman Mark Glastra van Loon (Kruispunt/RKK), Mirjam Bartelsman met aan de camera Meral Uslu (NPS/Dokwerk) en Victor Vroegindeweij (RTV Rijnmond). Een speciale vermelding in het juryrapport ging naar freelance fotografe Sanne Donders voor haar ‘bijzondere en originele foto’s’ bij een interviewserie in AD/Rotterdams Dagblad.
De jury bestond deze keer uit oud-burgemeester Ivo Opstelten (tot 10-10), Lida Iburg (oud-rtv-programmamaker), Henk Brons (directeur-generaal RVD), Henk Dam (oud-hoofdredacteur/directeur GPD) en Wim van Krimpen (oud-directeur Haags Gemeentemuseum en Kunsthal). Het gezelschap beoordeelde 19 inzendingen uit de dagbladen- en tijdschriftensector en de radio- en televisiebranche.
De Rotterdamse persprijs ging eerder naar redacteuren van o.m. NRC Handelsblad, NOVA en het AD.

—————————————————————————————-

Persprijs Rotterdam:

vijf genomineerden

Rotterdam, 11 oktober 2010 – De jury van de Persprijs Rotterdam heeft de makers van 5 journalistieke producties genomineerd voor deze Rotterdamse mediaonderscheiding. De jaarprijs wordt voor de vijfde maal toegekend. Onder het (record aantal) inzendingen waren dit jaar opvallend veel rtv-bijdragen en ook internet was deze keer vertegenwoordigd.

De winnende inzending wordt woensdag 27 oktober bekend gemaakt tijdens een speciale bijeenkomst in de Kunsthal in Rotterdam. De prijs bestaat uit een geldbedrag (5000 euro) en een object van glaskunstenaar Ming Hou Chen.

De genomineerden voor de Persprijs Rotterdam 2010 zijn, in alfabetische volgorde:

-  Mirjam Bartelsman en Meral Uslu (camera) met ‘De nieuwe élite’, een documentaire over allochtone scholieren op het Rotterdamse Erasmiaans Gymnasium, uitgezonden in de serie Dokwerk van NPS-tv;

- Elly de Bont en Mark Glastra van Loon (camera) met ‘Je gaat dood zoals je geleefd hebt’, tweedelige tv-documentaire over het Rotterdamse hospice Cadenza, gemaakt voor Kruispunt/RKK;

- Michiel van Erp met ‘Toen zij van Rotterdam vertrokken’, documentaire over de start van de Tour de France in Rotterdam, gemaakt voor RTV Rijnmond en ook bij de NPS uitgezonden;

- Wessel Penning met ‘Vijf dagen geel’, essay over eveneens de Tourstart, gemaakt voor het boek De Tour in Holland, deel 2 van de Rotterdamse uitgeverij De Buitenspelers;

- Victor Vroegindeweij met ‘Halte’, een dertiendelige documentaire over de RET in Rotterdam, gemaakt voor RTV Rijnmond.

De prijsuitreiking in het Kunsthalcafé (Westzeedijk 343 Rotterdam) wordt voorafgegaan door een korte talkshow waarin journalist/columnist Wim de Jong praat en discussieert over de groeiende inzet van freelancers in de media. De bijeenkomst begint om 17.15 uur.

——————————————————————————-

Persprijs 2010:

inschrijving geopend

De Persprijs Rotterdam wordt eind oktober 2010 voor de vijfde keer uitgereikt. Voor de winnaar van deze Rotterdamse mediaonderscheiding ligt 5000 euro klaar plus een symbolisch ereblijk in de vorm van een object van glaskunstenaar Ming Hou Chen. Dag- en weekbladjournalisten in én buiten Rotterdam, maar ook zij die werken voor een omroep, fotografen, internetredacteuren en vormgevers kunnen in aanmerking komen voor de Persprijs Rotterdam.

Voor deze persprijs komt journalistiek werk in aanmerking waarin Rotterdam centraal staat. Het is gepubliceerd of uitgezonden tussen 1 september 2009 en 1 september 2010. Voorgedragen producties (artikelen, artikelenseries, rtv-reportages, fotoreportages etc.) moeten in zesvoud worden ingestuurd.

De inzendingen worden beoordeeld door een jury onder voorzitterschap van oud-burgemeester Ivo Opstelten. Hij wordt bijgestaan door Lida Iburg (rtv-programmamaker in ruste), Wim van Krimpen, oud-museumdirecteur (o.m. Kunsthal en Haags Gemeentemuseum),  Henk Brons, directeur-generaal van de Rijksvoorlichtingsdienst en Henk Dam, oud-hoofdredacteur/directeur van de GPD.

Inzendingen moeten uiterlijk 15 september 2010 binnen zijn. Het materiaal moet worden geadresseerd aan:

Stichting RD Persprijs

p/a Molenlaan 129

3055 EK Rotterdam

De Persprijs Rotterdam 2010 zal op woensdag 27 oktober 2010 worden uitgereikt in de Kunsthal in Rotterdam.

———————————————————————–

AD/Rotterdams Dagblad winnaar 2009

Rotterdam, 28 oktober 2009 – De RD Persprijs 2009, de mediaonderscheiding voor journalistieke producties over Rotterdam en omgeving, blijft in de Maasstad. Winnaar van de vierde editie van deze persprijs is een groot redactieteam van AD Rotterdams Dagblad geworden voor een serie artikelen over een door de krant zelf georganiseerd burgemeestersreferendum. De prijs werd woensdagavond door juryvoorzitter Opstelten uitgereikt tijdens een speciale bijeenkomst in de Kunsthal in Rotterdam. Bart Verkade (foto, rechts), onder wiens leiding de productie tot stand kwam, nam de prijs in ontvangst.

De winnende inzending wordt door de jury omschreven als ‘een eigenzinnige actie die een buitengewoon informatieve serie artikelen opleverde’. De jury stemde unaniem voor deze winnaar, vanwege de ‘originele aanpak’ en ‘de hartstocht waarmee werd gezocht naar een nieuwe manier van journalistiek bedrijven’.

Ook vier andere inzendingen verdienden een nominatie, maar de vorig najaar verschenen bijdrage van AD Rotterdams Dagblad  pakte uiteindelijk de hoofdprijs: een object van glaskunstenaar Ming Hou Chen en een geldbedrag van 5000 euro. De overige genomineerden waren: Wierd Duk (Elsevier), Hans Maas (columnist AD Rotterdams Dagblad), Roland Vonk (Radio Rijnmond) en John Wanders (de Volkskrant).

De jury bestaande uit oud-burgemeester Ivo Opstelten, Marijke Nijboer (journalist/tekstschrijver), Henk Brons (directeur-generaal RVD), Henk Dam (oud-hoofdredacteur/directeur GPD) en Wim van Krimpen (oud-directeur Haags Gemeentemuseum en Kunsthal) beoordeelde 17 inzendingen uit de dagbladen- en tijdschriftensector en de radio- en televisiebranche.

De Stichting RD Persprijs is een zowel bestuurlijk als financieel onafhankelijke organisatie die nu vier jaar bestaat. De prijs ging eerder naar redacteuren van o.m. NRC Handelsblad en NOVA. Om de onafhankelijkheid te benadrukken krijgt de Rotterdamse mediaprijs volgend jaar, bij het eerste lustrum, een nieuwe naam: Persprijs Rotterdam. De prijs blijft open staan voor alle soorten media.

————————————————————————————-

Persprijs Rotterdam: vijf genomineerden

Rotterdam, 12 oktober 2009 – De jury van de RD Persprijs heeft de makers van 5 journalistieke producties genomineerd voor deze Rotterdamse mediaonderscheiding. Deze uitbundige nominatie is het gevolg van de in de ogen van de jury uitzonderlijk hoge kwaliteit van het grote aantal inzendingen, waarmee een record werd geboekt.

De winnende inzending wordt woensdag 28 oktober bekend gemaakt tijdens een speciale bijeenkomst in de Kunsthal in Rotterdam. De prijs bestaat uit een geldbedrag (5000 euro) en een object van glaskunstenaar Ming Hou Chen.

De genomineerden voor de RD Persprijs 2009 zijn, in alfabetische volgorde:

- Wierd Duk met een reportage in Elsevier over prachtwijk Spangen;

- Hans Maas met zijn wekelijkse columns in AD/Rotterdams Dagblad;

- Redactieteam AD/Rotterdams Dagblad met een serie over het burgemeestersreferendum;

- Roland Vonk met een interview met Hans Jongeleen (‘Mooie Hans’) in Archief Rijnmond op Radio Rijnmond;

- John Wanders met een reconstructie van de burgemeesterskeuze voor Aboutaleb in de Volkskrant.

De RD Persprijs is een Rotterdamse personderscheiding die voor de vierde maal wordt toegekend. De jury die de inzendingen dit jaar beoordeelt, bestaat uit Ivo Opstelten (oud-burgemeester van Rotterdam), Marijke Nijboer (journalist/tekstschrijver), Wim van Krimpen (oud-directeur Gemeentemuseum Den Haag en Kunsthal Rotterdam), Henk Brons (directeur-generaal Rijksvoorlichtingsdienst) en Henk Dam (oud-hoofdredacteur/directeur GPD).

———————————————————————————–

Ivo Opstelten voorzitter RD Persprijs

Rotterdam, 10 februari 2009 - Oud-burgemeester van Rotterdam mr  I.W. Opstelten is sinds 1 januari 2009 voorzitter van de jury van de RD Persprijs. Ivo Opstelten volgt Sandra den Hamer op die drie jaar bekwaam en enthousiast de voorzittershamer heeft gehanteerd.  De oud-directeur van het Internationaal Filmfestival Rotterdam is sinds september 2007 directeur van het Filmmuseum in Amsterdam en heeft daar de handen vol aan de op handen zijnde nieuwbouw.

Het bestuur van de Stichting RD Persprijs is zeer ingenomen met de nieuwe voorzitter, een ras-Rotterdammer die ook na zijn afscheid als burgemeester in de Maasstad blijft wonen. Ivo Opstelten maakt deel uit van een vijfkoppige jury, die verder bestaat uit journaliste Marijke Nijboer, oud-museumdirecteur Wim van Krimpen, RVD-topman Henk Brons en oud-hoofdredacteur/directeur van de GPD Henk Dam.

De jury komt in actie snel na 15 september 2009, de uiterste datum waarop de inzendingen voor de RD Persprijs 2009 binnen moeten zijn.

————————————-

Kees Spruijt wint RD Persprijs 2008

Rotterdam, 29 oktober 2008 – Fotograaf Kees Spruijt is winnaar geworden van de RD Persprijs, de mediaprijs voor journalistieke producties over Rotterdam en omgeving. De freelance fotojournalist kreeg de Rotterdamse personderscheiding woensdagavond tijdens een speciale bijeenkomst in de Kunsthal in Rotterdam.

Spruijts fotoboek ‘Kameraden – beeld van de harde kern van Feyenoord’ dat eerder dit jaar verscheen, werd door de jury als beste beoordeeld. Ook de twee andere genomineerde producties oogstten veel lof. De een was van onderwijsjournaliste Anja Vink over tweedeling in het onderwijs. De ander van een redactieteam van AD/Rotterdams Dagblad dat zich wekenlang onderdompelde in Rotterdamse wijken.

Een eervolle vermelding is er ook voor de redactie als geheel van deze krant. De jury zegt in het rapport ‘onder de indruk’ te zijn van de manier waarop AD/Rotterdams Dagblad in een tijd van dalende oplages ‘naar nieuwe wegen zoekt om lezers te boeien en aan zich te binden’.

Maar de Rotterdamse fotograaf Kees Spruijt pakte uiteindelijk de hoofdprijs: 5000 euro plus een object van glaskunstenaar Ming Hou Chen.

Over Kees Spruijts winnende inzending rapporteert de jury:

‘Dit boek legt een moeilijk toegankelijk milieu vast dat is verweven met het Rotterdam van vandaag. Wellicht heeft het boek daardoor ook een zekere geschiedkundige waarde. De jury prijst de prachtige foto’s. Om deze te kunnen maken, heeft de fotograaf zich met veel geduld moeten binnenwerken in de harde kern van Feyenoord-supporters. Het resultaat mag er zijn: een reeks foto’s die zowel journalistiek als artistiek waardevol is.’

De jury bestaande uit Sandra den Hamer (directeur Filmmuseum), Marijke Nijboer (zelfstandig tekstschrijver/communicatieadviseur), Henk Brons (directeur-generaal RVD), Henk Dam (oud-hoofdredacteur/directeur GPD) en Wim van Krimpen (directeur Haags Gemeentemuseum, voorheen Kunsthal) beoordeelde 12 inzendingen uit de dagbladen- en tijdschriftensector en de televisiebranche.

De RD Persprijs is in september 2005 ingesteld en wordt gefinancierd uit een redactioneel fonds dat beschikbaar kwam door de fusie van het Rotterdams Dagblad met het AD. Met de prijs, die open staat voor alle mediatypen, willen de stichters de journalistieke kwaliteit bevorderen waarbij Rotterdam centraal staat.

————————————–

Drie genomineerden voor Persprijs 2008

Rotterdam, 15 oktober 2008 – De jury van de RD Persprijs heeft de makers van 3 journalistieke producties genomineerd voor deze Rotterdamse mediaonderscheiding. Het gaat om onderwijsjournaliste Anja Vink, fotograaf Kees Spruijt en een team redacteuren van AD Rotterdams Dagblad.

De winnende inzending wordt woensdag 29 oktober bekend gemaakt tijdens een speciale bijeenkomst in de Kunsthal in Rotterdam. De prijs bestaat uit een geldbedrag (5000 euro) en een object van glaskunstenaar Ming Hou Chen.

‘Dit onderwijs vergroot de achterstand’ is de inzending van de freelance journaliste Anja Vink over tweedeling in het Nederlandse onderwijssysteem. In haar reportage, verschenen in het maandblad M van NRC Handelsblad, nemen Rotterdamse onderwijsinstellingen, docenten en leerlingen een centrale plaats in.

Fotojournalist Kees Spruijt maakte ‘Kameraden – beeld van de harde kern van Feyenoord’, een fotodocumentaire die inmiddels in boekvorm is verschenen. Spruijts productie bevat foto’s van aanhangers van de Rotterdamse voetbalclub die hij geruime tijd van dichtbij volgde.

‘Pension……’ is de ingezonden serie van AD Rotterdams Dagblad waarbij zes verslaggevers steeds een week in een Rotterdamse wijk woonden en leefden. In het bijzonder de wijze waarop verslaggever Wessel Penning zijn verblijf in Pendrecht op Zuid beschreef, verdient volgens de jury een nominatie.

De RD Persprijs is een Rotterdamse personderscheiding die voor de derde maal wordt toegekend. De jury die de inzendingen beoordeelt, bestaat uit Sandra den Hamer (directeur Filmmuseum, voorheen Filmfestival Rotterdam), Marijke Nijboer (communicatieadviseur/tekstschrijver), Wim van Krimpen (directeur Gemeentemuseum Den Haag, voorheen Kunsthal), Henk Brons (directeur-generaal Rijksvoorlichtingsdienst) en Henk Dam (oud-hoofdredacteur/directeur GPD).

—————————————–

Binnenkort prijsuitreiking

De RD Persprijs 2008 nadert zijn ontknoping. Deze Rotterdamse journalistieke onderscheiding wordt voor de derde maal toegekend door een onafhankelijke jury onder voorzitterschap van Filmmuseum-directeur Sandra den Hamer. De uitreiking vindt plaats in het Kunsthalcafé, Museumpark, Westzeedijk 341, Rotterdam. Datum en tijd: woensdag 29 oktober 2008 17.30 – 20.00 uur.

Voordat bekend wordt gemaakt wie van de kandidaten naar huis gaat met de prijs (een glazen trofee en een geldbedrag van 5000 euro), zal Hans Maas, coördinator/docent van de Postacademische Dagblad Opleiding Journalistiek (PDOJ) aan de EUR, het woord voeren. Thema van zijn betoog: Heeft een professionele opleiding journalistiek nog wel zin (in een tijd van dalende oplages en opkomende bloggers)

Bovendien wordt tijdens de bijeenkomst een boekje gepresenteerd met columns van de dit jaar overleden journalist Arnoud Riethof (Het Vrije Volk, Rotterdams Dagblad). Deze uitgave is mede mogelijk gemaakt door de Stichting RD Persprijs.

———————–

Jan Prins 1944 – 2008

ROTTERDAM - Jan Prins, oud-hoofdredacteur van het Rotterdams Nieuwsblad, de Haagsche Courant en het Rotterdams Dagblad, is vrijdag 7 maart 2008 op 63-jarige leeftijd in Den Haag overleden. Prins was ook directeur van onder meer het Algemeen Dagblad. En mede-oprichter en bestuurslid van de Stichting RD Persprijs.

Op 17-jarige leeftijd begon Prins als leerling-journalist bij De Zaanlander, een van de kranten in zijn geboortestreek. Later ging hij werken bij krantenuitgever Sijthoff Pers in Den Haag, waar hij in 1986 toetrad tot de hoofdredactie.

Na de fusie van het Rotterdams Nieuwsblad met Het Vrije Volk, in 1991, was Prins twaalf jaar lang samen met Leo Pronk hoofdredacteur van het Rotterdams Dagblad. In 2003 werd hij directeur van de Algemene Media Groep, uitgever van onder meer het Algemeen Dagblad en het Rotterdams Dagblad, om twee jaar later met vervroegd pensioen te gaan.

Jan Prins stond te boek als een vernieuwer in de Nederlandse journalistiek. Hij werkte als een van de eersten veel met lezersonderzoek, zocht naar vernieuwende vormgeving en liep ook voorop bij de introductie van nieuwssites op internet.

Na zijn pensionering gaf Prins onder meer trainingen aan hoofdredacteuren in Vietnam en Oost-Europa. In december werd een slopende ziekte geconstateerd. Voor zijn verdiensten voor de stad Rotterdam kreeg hij de Wolfert van Borselenpenning.

————————————————————————–

Marcel Hammink (NOVA) winnaar RD Persprijs 2007

Rotterdam, 31 oktober 2007 - Marcel Hammink van NOVA is winnaar geworden van de RD Persprijs, de nieuwe mediaprijs voor journalistieke producties over Rotterdam en omgeving. Hammink kreeg de Rotterdamse personderscheiding woensdagavond tijdens een speciale bijeenkomst in de Kunsthal in Rotterdam.

Hamminks televisiereportage over de Rotterdamse aanpak van voortijdige schoolverlaters, in maart dit jaar uitgezonden bij NOVA, werd door de jury als beste beoordeeld. Ook over de twee andere genomineerde producties (van Wim de Jong van de Volkskrant over Now&Wow en van het duo Dénis van Vliet en Nico de Vries van AD/Rotterdams Dagblad over het bouwschandaal met de Museumparkgarage) was de vijfkoppige jury goed te spreken. De fotografie van Jochem Wijnands bij een artikel over de Rotterdamse haven in National Geographic leverde een eervolle vermelding op. Maar Marcel Hammink pakte uiteindelijk de hoofdprijs: 5000 euro plus een object van glaskunstenaar Ming Hou Chen.

Over de winnende inzending rapporteert de jury:

‘Rotterdam zet drop-outs weer op juiste spoor’ van NOVA vond de jury een knap gemaakte productie, die in negen minuten een toch heel compleet beeld geeft van de problematiek van deze groep. De opbouw is logisch, de beeldtaal pakkend en de jongeren worden op kleurrijke maar respectvolle wijze neergezet. De benadering van dit onderwerp via de verschillende individuen trekt de kijker het verhaal binnen. De documentaire toont de typisch Rotterdamse aanpak van een maatschappelijk probleem’.

De jury bestaande uit Sandra den Hamer (directeur Filmmuseum), Marijke Nijboer (zelfstandig tekstschrijver/communicatieadviseur), Henk Brons (plv directeur-generaal RVD), Jan Prins (oud-hoofdredacteur Rotterdams Dagblad) en Wim van Krimpen (directeur Haags Gemeentemuseum, voorheen Kunsthal) beoordeelde 8 inzendingen uit de dagbladen- en tijdschriftensector en de televisiebranche.

De RD Persprijs is in september 2005 ingesteld en wordt gefinancierd uit een redactioneel fonds dat beschikbaar kwam door de fusie van het Rotterdams Dagblad met het AD. Met de prijs, die open staat voor alle mediatypen, willen de stichters de journalistieke kwaliteit bevorderen waarbij Rotterdam centraal staat. Voor de RD Persprijs 2008 kunnen producties worden gekandideerd die tussen 1 september 2007 en 1 september 2008 zijn verschenen.

———————————————————————————-

Tweede editie Rotterdamse persprijs

Rotterdam, 1 juni 2007 - De RD Persprijs, een nieuwe bekroning voor journalistieke topprestaties, zal dit najaar voor de tweede maal worden uitgereikt. Het gaat om een Rotterdamse onderscheiding, die jaarlijks wordt toegekend. De winnaar krijgt 5000 euro plus een symbolisch ereblijk. Dag- en weekbladjournalisten, maar ook zij die werken voor een omroep, fotografen, internetredacteuren en vormgevers kunnen in aanmerking komen voor de RD Persprijs. Belangrijkste criterium is dat in het werk Rotterdam e.o. centraal staat.

————————————————————————–

Gretha Pama (NRC) wint RD Persprijs

Rotterdam, 5 november 2006 – Gretha Pama van NRC Handelsblad is winnaar geworden van de RD Persprijs, een nieuwe mediaprijs voor journalistieke producties over Rotterdam en omgeving. Pama kreeg de Rotterdamse personderscheiding zaterdagavond uit handen van jurylid Wim van Krimpen tijdens het lezersfeest in de Rotterdamse bibliotheek.

Pama’s artikelenserie over de Rotterdamse politieke verwikkelingen in het afgelopen jaar werd door de jury als beste beoordeeld. Ook over de twee andere genomineerde producties (van Ron Meerhof van de Volkskrant en van het drietal Judith Boer, Joyce de Bruijn en Paul Smits van AD/Rotterdams Dagblad) was de vijfkoppige jury zeer lovend. Gretha Pama ging uiteindelijk met de hoofdprijs naar huis: 5000 euro plus een object van glaskunstenaar Ming Hou Chen.

De jury rapporteert over de winnende inzending:

‘Gretha Pama van NRC Handelsblad koos als onderwerp de Rotterdamse samenleving en politiek, die het afgelopen jaar zo onder druk hebben gestaan. Zij documenteerde die ontwikkelingen zorgvuldig, op zo’n manier dat ook de niet goed ingevoerde lezer buiten Rotterdam weer helemaal ‘bij’ was. Haar artikelen zijn soms op bijna filmische wijze geschreven. Kleine kleurrijke details hebben als effect dat je het verhaal wordt ingetrokken. Gretha’s verslaggeving heeft een zekere impact gehad op het politieke proces. De jury waardeert bovendien de afstand die zij nu en dan inneemt tegenover haar onderwerp. Door die helikoptervisie geeft zij haar lezers een ruimere duiding mee.’

De jury bestaande uit Sandra den Hamer (directeur Filmfestival Rotterdam), Marijke Nijboer (persvoorlichter Hogeschool InHolland), Henk Brons (plv directeur-generaal RVD), Jan Prins (oud-hoofdredacteur Rotterdams Dagblad) en museumdirecteur Van Krimpen (Haags Gemeentemuseum, voorheen Kunsthal) beoordeelde 13 inzendingen uit de dag- en tijdschriftensector en de radio- en televisiebranche. Over de kwaliteit van de inzendingen was de jury zeer te spreken.

De RD Persprijs is in september 2005 ingesteld en wordt gefinancierd uit een redactioneel fonds dat beschikbaar kwam door de fusie van het Rotterdams Dagblad met het AD. Met de nieuwe prijs, die open staat voor alle mediatypen, willen de stichters de journalistieke kwaliteit bevorderen waarbij Rotterdamse centraal staat. Voor de RD Persprijs 2007 kunnen producties worden gekandideerd die tussen 1 september 2006 en 1 september 2007 zijn verschenen.

——————————-

Nieuwe persprijs voor Rotterdam

Rotterdam, 1 mei 2006 - De RD Persprijs, een nieuwe bekroning voor journalistieke topprestaties, zal dit najaar voor het eerst worden uitgereikt. Het gaat om een Rotterdamse onderscheiding, die jaarlijks zal worden toegekend. De winnaar krijgt 5000 euro plus een symbolisch ereblijk. Dag- en weekbladjournalisten, maar ook zij die werken voor een omroep, fotografen, internetredacteuren en vormgevers kunnen in aanmerking komen voor de RD Persprijs. Belangrijkste criterium is dat in het werk Rotterdam e.o. centraal staat.

In het juryreglement wordt dat aldus verwoord: ‘De RD Persprijs heeft conform de statuten van de gelijknamige stichting ten doel het manifest maken, verhelderen en versterken van de plaats van de journalistiek in het maatschappelijke leven en het bevorderen van een betere journalistiek in het algemeen en in het bijzonder voor het gebied waarvoor Rotterdam als economisch, cultureel en verzorgend centrum fungeert’.

De RD Persprijs vloeit voort uit de fusie, op 1 september 2005, van het AD met (onder meer) het Rotterdams Dagblad. Deze regionale krant beschikte over een fonds waaruit bijzondere redactionele projecten konden worden gefinancierd. Directie en redactie van het RD besloten de vrijgekomen middelen na liquidatie van het fonds beschikbaar te stellen voor het opstarten van een algemene Rotterdamse mediaprijs. De onafhankelijke Stichting RD Persprijs werd zodoende op 30 augustus 2005 een feit.

———————————–

Eigen mediaprijs voor Rotterdam

Rotterdam, 26 augustus 2005 - Rotterdam krijgt een eigen prijs voor bijzonder journalistiek talent en spraakmakende mediaproducties. Naast de landelijke Prijs voor de Dagbladjournalistiek komt er ook een ‘RD Persprijs’, financieel mogelijk gemaakt door de redactie van het Rotterdams Dagblad.

Notariskantoor Van Ravesteyn & Van der Wee legt de laatste hand aan de oprichtingsacte voor een stichting die de jaarprijs zal bestieren. De persprijs is een cadeau van de RD-redactie aan de gehele Rotterdamse mediasector. Naast dagbladjournalisten kunnen ook redacteuren die werken voor radio en tv, weekbladen, tijdschriften en internet worden genomineerd voor de RD Persprijs. Door de krantenfusie van ondermeer AD en Rotterdams Dagblad komen middelen vrij uit een apart redactie-spaarpotje van het RD. Hoofdredactie, redactieraad en directie werden het snel eens over een nieuwe bestemming van die gelden. ¶

,,Je kunt het geld beter besteden aan verbetering van de journalistieke kwaliteit in de Rotterdamse regio dan aan het vullen van eigen portemonnees,’’ zegt scheidend RD-hoofdredacteur Leo Pronk, initiatiefnemer van de regionale persprijs. ,,De journalistiek in Rotterdam kan zo’n steuntje volgens ons beter gebruiken dan de minister van financiën en belastingen.’’¶