2006

JURYRAPPORT 2006

De jury van de RD Persprijs is verheugd over de kwantiteit en kwaliteit van de inzendingen. Dertien inzendingen (plus nog een aantal die vanwege het verstrijken van de inzendtermijn helaas niet meer meegewogen konden worden): dat is lang niet gek voor een gloednieuwe jaarlijkse prijs.

Ook over de variëteit hadden wij als jury niet te klagen. Wij mochten inzendingen ontvangen van dagbladen, tijdschriften, radio- en televisiezenders en een documentairemaker. Dat de drie genomineerden werken voor een dagblad, is – we zeggen het met de hand op het hart – toeval. Wij gingen voor kwaliteit, en die staat wat ons betreft los van het gebruikte medium. Wij willen dan ook alle soorten media van harte uitnodigen om volgend jaar weer mee te dingen, en hopen dat de jury van de RD Persprijs 2007 ook werk van bijvoorbeeld internetjournalisten mag begroeten.

Waar hebben wij de inzendingen op beoordeeld? Uiteraard moest het journalistieke product een link hebben met Rotterdam of groot-Rotterdam. Daarnaast hebben wij gekeken naar de actualiteit, exclusiviteit en impact van het werk. Verder speelden mee de originaliteit, toegankelijkheid, duidelijkheid en de zorgvuldigheid waarmee het product was gemaakt.

Dat zijn nogal wat criteria. En wij hebben gewogen met een goudschaaltje. Maar die strengheid was ons inziens gerechtvaardigd. We hebben het hier immers over de journalistiek: een discipline met een uitermate belangrijke taak in de maatschappij. Een goede journalist zit boven op het nieuws, presenteert het snel en evenwichtig, geeft de urgentie van gebeurtenissen aan zonder partij te kiezen, en wijst ons ook nog eens op de consequenties van die gebeurtenissen, op de context waarin ze plaatsvinden.

Journalisten zijn de smeerolie van de democratie. Hoe moeilijker zij hun werk kunnen doen, hoe meer zorgen je je moet maken om de staat van een land. Denk aan Rusland, waar een journaliste zelfs heeft betaald met haar leven voor haar kritische opstelling. En helaas is dit geen uitzondering.

Hier in Nederland en Rotterdam zijn de arbeidsomstandigheden van journalisten gelukkig een stuk comfortabeler. Maar toch wil de Stichting RD Persprijs journalisten die over Rotterdam schrijven, met deze prijs een beetje koesteren en aanmoedigen om vooral door te gaan met hun betrokken, maar kritische beroepsuitoefening. Daar kunnen we met elkaar alleen maar beter van worden.

Genoeg gepraat. We gaan naar de genomineerden.

Er waren meerdere inzendingen die kwalitatief boven de rest uitstaken. Maar uiteindelijk heeft de jury als de drie beste inzendingen geselecteerd:

- de verslaggeving van Ron Meerhof van de Volkskrant over de spanningen op straat en in de politiek rond de multiculturele samenleving;

- een serie artikelen in AD Rotterdams Dagblad door Judith Boer, Joyce de Bruijn en Paul Smits, over de effecten van het prostitutiebeleid in Rotterdam;- en een artikelenreeks door Gretha Pama van NRC Handelsblad over de integratieproblematiek en aanverwante politieke verwikkelingen in Rotterdam

Ik ga iets dieper in op deze inzendingen

De serie Tippelvrij Rotterdam, door het driekoppig team van AD Rotterdams Dagblad: dit vond de jury een overtuigende en goed gedocumenteerde serie artikelen. Op systematische wijze worden alle kanten van de lastige problematiek van de straatprostitutie belicht. Het probleem is bovendien in een ruimer kader geplaatst: duidelijk wordt ook aangegeven, wat de stad van deze zaak kan leren. De jury waardeerde het bovendien dat de foto’s, van Mirjam van der Hoek en Jaap Rozema, integraal deel uitmaakten van de productie.

Gretha Pama van NRC Handelsblad koos als onderwerp de Rotterdamse samenleving en politiek, die het afgelopen jaar zo onder druk hebben gestaan. Zij documenteerde die ontwikkelingen zorgvuldig, op zo’n manier dat ook de niet goed ingevoerde lezer buiten Rotterdam weer helemaal ‘bij’ was. Haar artikelen zijn soms op bijna filmische wijze geschreven. Kleine kleurrijke details hebben als effect dat je het verhaal wordt ingetrokken. Gretha’s verslaggeving heeft een zekere impact gehad op het politieke proces. De jury waardeert bovendien de afstand die zij nu en dan inneemt tegenover haar onderwerp.Door die helikoptervisie geeft zij haar lezers een ruimere duiding mee.

Ron Meerhof van de Volkskrant schreef een reeks artikelen waarin steeds het thema van de multiculturele samenleving terugkomt. Wat is er overeind gebleven van het ideaal dat verschillende bevolkingsgroepen in harmonie kunnen samenleven? Meerhof zit bovenop nieuwsontwikkelingen, prikt blabla door, schrijft op onorthodoxe wijze. Zijn stukken zijn prikkelend en hebben een eigen kleur, maar hij blijft tegelijk ruimte geven aan het tegengeluid.

U begrijpt: de jury heeft moeten kiezen tussen drie uitstekende producties. Uiteindelijk is degene die naar huis gaat met de RD Persprijs 2006:

Gretha Pama.

 

Rotterdam, 4 november 2006

Sandra den Hamer (voorzitter), Marijke Nijboer, Wim van Krimpen,

 Henk Brons en Jan Prins – jury  RD Persprijs 2006