Activiteiten

In 2012 beleefde de Persprijs Rotterdam zijn zevende jaargang. Deze leverde in totaal zeventien inzendingen op, vrijwel net zoveel als de twee jaren daarvoor. Maar anders dan in 2010 en 2011 ging de prijs niet naar een televisieproductie, maar weer eens naar de geschreven pers. Winnaars werden de AD-journalisten Natasja de Groot en Leon van Heel voor hun artikelen over de affaire Odfjell en andere veiligheidsproblemen in de Rotterdamse haven.

De prijs, de glazen trofee plus € 5000, werd op 31 oktober 2012 voor het tweede achtereenvolgende jaar in het Schielandshuis in Rotterdam uitgereikt door de voorzitter van de jury Saskia Stuiveling, president van de Algemene Rekenkamer. Ze deelde mee dat de jury onder de indruk was van de indringende wijze waarop De Groot en Van Heel de grote misstanden aan het licht brachten bij het onderhoud van installaties van petrochemische bedrijven en de opslag van gevaarlijke stoffen in het Rotterdamse havengebied. ,,Hun scherpe berichtgeving had met name voor het chemisch opslagbedrijf Odfjell grote gevolgen en bewijst de bijzonder en noodzakelijke plaats die onderzoeksjournalistiek in ons land inneemt en behoort in te nemen,” aldus het juryrapport.

Onder de ruim 200 bezoekers die de prijsuitreiking bijwoonden, waren ook de andere genomineerden: Arno Gelder en Jacqueline de Haas (foto’s) met ‘150 jaar Sofia Kinderziekenhuis’, een zesdelige serie die eveneens verscheen in het AD en Evelien Baks en Ellen Scholtens met ‘Zo Zuid’, een nieuw magazine over ‘al het goede van de linkeroever van Rotterdam’.